Mimo postępu cywilizacji i medycyny wśród popularnych chorób zakaźnych o zasięgu globalnym wciąż na jednym z czołowych miejsc jest gruźlica wywoływana przez bakterie Mycobacterium tuberculosis ( prątki gruźlicy) atakujące wszystkie narządy i tkanki ze szczególną predyspozycją do układu oddechowego.
Choroba ta przenoszona jest najczęściej drogą kropelkową, rzadziej pokarmową ( np.poprzez spożycie skażonego mleka zakażonej krowy) czy przez bezpośredni kontakt z błonami śluzowymi lub uszkodzoną skórą osoby chorej.
Z racji na długotrwały brak objawów lub mało niepokojące nasilenie ich w początkowej fazie, ciężko jest określić okres wylęgania tej jednostki chorobowej. Wśród objawów ogólnoustrojowych wymienić można stany podgorączkowe i gorączkę ( głównie w godzinach popołudniowych), nocną potliwość, brak apetytu oraz utratę masy ciała.
Najbardziej charakterystycznym objawem gruźlicy jest kaszel, któremu towarzyszy odkrztuszanie plwociny śluzowej bądź śluzowo- ropnej. Niekiedy w wydzielinie tej może znaleźć się krew. Dochodzić może również do krwotoków płucnych.
Wśród osób najbardziej narażonych na gruźlicę znajdują się osoby starsze, przewlekle chore( cukrzyca, astma oskrzelowa, choroby nowotworowe) oraz dzieci do lat 5 ze względu na ich mniej sprawny układ odpornościowy.
Jedną z głównych metod zapobiegania rozprzestrzenianie się zakażeń jest profilaktyka obejmująca m.in. prześwietlenia klatki piersiowej wykonywane podczas wstępnych i okresowych badań lekarskich pracowników. W przypadku uwzględnienia w ocenie ryzyka narażenia na bakterię gruźlicy, w skierowaniu na badania lekarskie powinien zostać wskazany konkretny czynnik biologiczny zgodnie z wykazem szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy, który został ustanowiony w rozporządzeniu Ministra Zdrowia dn.22.kwietnia 2005 r.